Stamppot Witlof
Een makkelijk gerecht, net even anders…
Ingrediënten
Bereiden
- 1 1/2 kg kruimige aardappels
- 1 grote rode ui
- 750 g witlof
- 2 grote appels (met rode schil bijv. Royal Gala of Braeburn)
- 2 eetlepels boter of margarine
- 2-3 theelepels kerriepoeder
- 250 gram spekjes
- 300 g gerapte kaas
- 200 ml crème fraîche
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper
Bereiden
- Schil de aardappels, snij deze in stukken, was ze en kook de aardappelen met wat zout in ca. 20 minuten gaar;
- Maak de witlof schoon, haal de harde kern uit de witlof en snij de witlof in ringen;
- Was de appels, halveer deze, verwijder de klokhuizen en snij de appels in plakjes;
- Verhit de boter en fruit hierin de ui met kerriepoeder in ca. 3 minuten;
- Bak de witlof en het grootste gedeelte van de appel ca. 5 minuten mee;
- Verwarm de oven voor op 220C;
- Bak de spekjes uit;
- Giet de aardappels af en stamp deze samen met de crème fraiche tot een puree. Roer er een lepel mosterd doorheen;
- Schep het groentemengsel erdoor, breng het op smaak met zout en peper;
- Bestrooi de witlofschotel met de geraspte kaas en zet de schotel 5 minuten in de voorverwarmde oven;
- Garneer de schotel met de achtergebleven appelplakjes en de spekjes.